miercuri, 22 iunie 2011

Despre cai si caini

Am remarcat ca englezii de la televizor sunt foarte atasati de animale domestice, mai ales de cai si caini. Cred ca, pentru a deveni mai interesati de umanitate si aproapele lor, englezilor trebuie sa li se explice ca si oamenii sunt tot un fel de cai sau caini.

In româna exista proverbul "nu mor caii cand vor cainii", ceea ce inseamna ca nechezatorii sunt mai nobili decat latratorii. Românilor le place mai ales murgul, un fel de cal mai brunet care apare in folclor, desi majoritatea cailor din România sunt roibi.

Cand se spune "mance-te-ar lupii" inseamna ca te blestema cineva. Cand se spune "te mananca cainii", sau "iti mananca cainii din traista", inseamna ca esti prostovan sau inadaptat.

Eu as vrea ca, pe langa caini maidanezi, sa avem in România si cai maidanezi. Caii maidanezi probabil ca ar manca panselutele din rondurile de flori; mie mi se pare ca aceste panselute sunt niste flori nu prea sociabile, se uita la mine cu suspiciune si intr-un mod meschin.

( imaginea este de la www.infogradina.ro)

Caii maidanezi insa, nu prea exista. Aia din Delta sunt cai deltisti.
Exista cai pe maidane, insa apartin unor proprietari (care, de obicei, nu sunt englezi). Daca exista cai maidanezi, inseamna ca se ascund bine si necheaza doar in orele mele de somn.

10 comentarii:

Tess spunea...

Archie... la care sens mai exact din lista acea de sinonime te referi cand zici "prostovan"? :D

Archaeopteryx spunea...

Pai in dictionarul de sinonime e precizat un singur sinonim pt prostovan, si mai expresiv dealtfel

"PROSTOVÁN adj. s. v. prostălău"

Tess spunea...

:)

emilescu spunea...

Dintre animalele domestice, englezii tin cel mai putin la nevasta!

Tess spunea...

Io as vrea sa existe caluti de mare maidanezi, care sa pluteasca asa in aer, pe langa oameni si sa necheze subtire, ca un clinchet de clopotei; si oamenii sa-si amintesca de "every time a bell rings, an angel gets its wings" (sau ceva gen), si sa zambesca :)

emilescu spunea...

@Tess
Si cum facem sa aclimatizam pe uscat doar calutii de mare? Sa nu ne trezim ca suntem panditi de dupa tomberoane si de rechini, de veninoasele pisici de mare sau sa ne pomenim cu cate o meduza pe obrajori!

Archaeopteryx spunea...

Emilescu, e foarte nasol sa te simti pandit de dupa un tomberon, chiar daca e vorba de un vreun curios minuscul. Nu-mi place deloc sentimentul.

emilescu spunea...

@Archie
Bine bre, de dupa Intercontinental! N-am vrut sa-ti zgandar sensibilitatile...

Archaeopteryx spunea...

Emilescu, o sa ai senzatia ca te pandeste Iancu de dupa Casa Poporului. Si are o limba ca Broscoiul din X-Men.

Tess spunea...

@Emilescu: pai cum adica "cum facem?" este chestie de selectie: ii adaptam doar pe ei mediului terestru/teluric :p

faza cu meduzele este haioasa: cand nu ninge, am putea folosi meduze pe post de bulgari de zapada :))))

iaodi, nu am suspectat niciodata panselutzele de atitudinte suspicioasa si meschina; cred ca numele asta al lor - "panseluta" ma induce in eroare, si nu mai sunt atenta la microexpresiile lor.
mie garoafele mi se par foarte infumurate; poate caii maidanezi ar manca si garoafe, sa aiba un nechezat parfumat :)