marți, 26 iulie 2011

Suntem mai destepti decat aia din 1869?

Ce trebuia să ştie, în 1869, un candidat la Harvard?

Pe lângă latină, greacă, greacă veche şi geografie antică, candidaţii trebuiau să aibă cunoştinţe semnificative de artimetică, algebră şi geometrie.

Iată câteva dintre subiectele examenului de admitere la Harvard, din 1869

- Reduceţi următoarea expresie la cea mai simplă formă: (9a2b2- 4b4) (a2- b2) - (3ab - 2b2) (3a [a2 + b2] - 2b [b2 + 3ab - a2])b

- Un om a cumpărat un ceas, un lanţ şi un medalion cu 216 dolari. Ceasul şi medalionul împreună au costat de trei ori mai mult decât lanţul, iar lanţul şi medalionul costă împreună jumătate din cât a costat ceasul. Care a fost preţul fiecăruia?

Cât reprezintă 50 lire sterline şi 12 şilingi la o dobândă de 8%, la sfârşitul a cinci ani, două luni şi trei zile.

- Descrieţi traseul urmat de "Cei zece mii" (un grup de mercenari, majoritatea greci, conduşi de Cyrus cel tânăr în încercarea de a prelua cu forţa tronul Imperiului Persan, de la fratele său Artaxerxes II - n.n) sau desenaţi-l pe o hartă.

- Traduceţi în latină: Cine a fost mai ilustru în Grecia decât Temistocle, care atunci când a fost condus în exil nu a făcut rău ţării sale nerecunoscătoare, dar a făcut acelaşi lucru pe care Coriolanus l-a făcut cu douăzeci de ani înainte.

- Gramatica latină: Care sunt părţile principale ale termenilor : cado, cacdo, tono, reperio, curro, pasco, paciscor.

- Precizaţi toate infinitivele şi participiile de la abeo, ulciscor, indicativul prezent pentru fio, indicativ viitor activ şi prezentul subjonctiv pasiv pentru munio.

- Gramatică greacă: Daţi un exemplu de omitere a unuia sau a mai multor sunete într-un cuvânt sau o frază (pentru a face pronunţia mai uşoară). În ce cuvinte accentul vocalei omise dispare cu vocala?

- Arătaţi cum poate fi aflată aria unui poligon circumscris unui cerc, apoi modul în care aria unui cerc poate fi caculată. Apoi demonstraţi că cercurile sunt unul faţă de altul în aceeaşi relaţie precum pătratele razelor lor.

- Pericle: omul şi politica sa

Nota: Cel care rezolva primul testul, castiga un bilet la partida Romania - Argentina!

PS: pentru un scris citet cred ca am putea da chiar mai multe bilete!

3 comentarii:

emilescu spunea...

Alex, sigur ca stiu rezolvarea, dar gandul meu sta acum la altceva...
De unde maica ma-sii a avut omu' ala 216 dolari ca sa cumpere ceasul, lantul si medalionul?! :)

Tess spunea...

io cred ca rezolvarea potrivita ar fi trebuit sa includa raspusnul corect + sugestii despre cum sa achizitionezi respectivele obiecte la un pret mult redus :D

alejandro spunea...

Cum de unde bre Emile? Era banatean?!